Аграрій із Шосткинщини вирощує майже 40 видів овочевих культур, уся продукція органічна

Андрій Марченко із Шосткинщини майже чверть століття тому першим у регіоні розпочав вирощувати городину в теплицях без застосування хімічних добрив. Про це повідомляє Агробізнес Сьогодні.

Сьогодні Марченки на тепличній площі півтори тисячі квадратних метрів, з яких 400 – зимові, культивують майже 40 видів овочевих культур, з яких близько 30-ти сертифіковані. Простіше назвати ті, яких немає, хоча й це проблематично. Адже на клишківських сотках знайшли «прописку» навіть такі екзоти як батат, мангольд, кейл та низка інших.

Значної уваги шосткинський аграрій надає інтенсивності виробництва, збираючи за рік щонайменше 3-4 врожаї. Для уникнення моно-вирощування давно практикує змішані посіви. Наприклад, після таких зелених культур як кріп, петрушка, селера та інші висіває огірки й помідори, збираючи їх не менше відповідно 45 та 35 кілограмів із сотки. Затим знову сіє зелень.

Зайве говорити про винятковий смак вирощеного, до того ж без жодного застосування хімічних препаратів – усе натуральне, природне, свіже, сонячне. У грунт вносить лише органічні добрива, а також деревний попіл, що містить багато калію, кальцію, мікроелементів.

Активно використовує господар … черв’яків та звичайнісіньких жаб, які поліпшують структуру грунту, допомагають боротися з хворобами і шкідниками. Якщо ж ті самотужки не справляються, долучається сам – трапляється, що виходить на грядки вночі з ліхтариком і власноруч знищує слимаків чи їм подібних шкідників.

Надійну прописку в теплицях знайшли такі екзоти як батат, мангольд, кейт та інші – про кожну культуру Андрій Марченко може розповісти стільки цікавого, що тільки слухай. А ось від бамії, або гібіску їстівного довелося поступово відмовитися – поки що цей овоч не набув потрібної популярності і не вельми затребуваний на сучасному овочевому ринку.

Чого не скажеш про кейл чи мангольд, які незамінимі при приготування салатів і додають їм неповторного смаку й аромату. А бабат, що нагадує солодку картоплю і є середнім між гарбузом і топінамбуром, поступово завойовує свою ринкову нішу.

Як наголошує директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак, завдяки старанням численних прихильників здорового харчування і в тому числі Андрія Марченка, в області активізується рух за впровадження органічного землеробства. Так, у Шостці створений і успішно діє відповідний клуб, учасники якого не тільки пропагують переваги органічного напрямку, а й втілюють його на практиці.

Зокрема, минулорічної весни задля посилення продовольчої безпеки БФ «Перший сумський гуманітарний штаб» спільно з Андрієм Марченком та активним поборником органічних технологій сумчанином Андрієм Мараховським провели благодійну акцію «Насіння перемоги», передавши городникам понад тисячу наборів із насінням петрушки, моркви, цибулі, огірків. Залишається лише уявити, скільки тонн овочів вони виростили на основі органічних добрив.

Незабаром виповниться два десятиріччя, як тепличне господарство Андрія Марченка набуло статусу органічного. За цей час господар виростив і поставив на продовольчий ринок України сотні тонн городини, вирощеної без жодного застосування хімічних препаратів. І хоч у господаря весь рік у турботах-клопотах, усе ж зараз, напередодні весняних робіт, час в особливій ціні.

Так, війна внесла негативні корективи в роботу, але «Світовоч» продовжує розпочату благородну і корисну справу – пропонувати землякам здорову їжу, яка не тільки смачна, а й корисна та безпечна для здоров’я.

Джерело

Новости Сумы