Гриби з Шосткинського району містять найбільше радіонуклідів на Сумщині

Скільки радіації накопичили білі гриби та маслюки через 40 років після Чорнобиля, і як правильно їх готувати, щоб не отруїтися радіонуклідами. Про це розповіла Лариса Леонова – професіонал з громадського здоров’я Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Цезій-137: небезпека, що досі живе в лісі

Щойно настає осінь, раціон багатьох українців доповнюють дикорослі гриби. Вони є чудовим джерелом білка, але після аварії на Чорнобильській АЕС лісові екосистеми, особливо на півночі країни, зазнали сильного радіоактивного забруднення.

Навіть зараз, майже через 40 років, цезій-137 та стронцій-90 — довгоживучі радіонукліди — становлять потенційну небезпеку. Хоча ці елементи вже пройшли період напіврозпаду (близько 30 років, тобто їхня кількість зменшилася вдвічі), вони все ще циркулюють у природі.

Важливо знати: гриби належать до інтенсивних накопичувачів радіонуклідів.

Де на Сумщині збирати найнебезпечніше?

Вміст радіонуклідів у грибах залежить від багатьох факторів, зокрема від виду гриба, рівня забруднення ґрунту, його кислотності та типу лісу.

Кисле середовище — вища небезпека: у хвойних лісах з кислими ґрунтами рівень накопичення цезію-137 у грибах зазвичай вищий, ніж у листяних лісах.

За період проведення п’ятирічного дослідження продуктів лісу фахівці радіологічної лабораторії Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб виявили різні показники вмісту цезію-137 у населених пунктах Сумської області. Найбільші показники виявлені в грибах, які були зібрані в Шосткинському районі, а найнижчі – Сумському районі.

Рейтинг грибів за рівнем радіоактивного забруднення

Цей ряд показує, які гриби накопичують найбільше радіонуклідів (від найбільш забруднених до найменш):

  • Свинушки
  • Польські гриби
  • Маслюки
  • Підберезники
  • Лисички
  • Сироїжки
  • Грузді
  • Білі гриби
  • Моховики

Як знешкодити радіацію в грибах

Навіть якщо ви не перевірили гриби в лабораторії, їх можна очистити від радіонуклідів під час приготування. Головне правило: зливайте воду після будь-якої обробки!

Миття свіжих грибів в рясній кількості води знижує вміст цезію в них в 2-3 рази.

При кип’ятінні свіжих грибів в бульйон переходить основна частина радіонуклідів, накопичених в грибах. Після зміні бульйону радіоактивність грибів знижується більш ніж в 20 разів.

При митті сушених грибів рівень радіоцезію в них знижується в 3-4 рази, а при кип’ятінні протягом 15 хвилин практично у 5 разів знижується рівень цезію. При цьому необхідно пам’ятати, що в процесі кулінарної обробки цезій-137 переходить у розчин. Тому в будь-якому разі воду після попереднього замочування або кип’ятіння потрібно зливати.

Через 2 години вимочування в сухих грибах залишається менше ніж 4% цезію, зафіксованого в сухих грибах, а вимочування протягом 10 годин знижує рівень цезію більш ніж у 200 разів.

 

Джерело

Новости Сумы