Про це під час брифінгу розповіла директорка обласного Департаменту освіти і науки Вікторія ГРОБОВА
«Ми рухаємося інтенсивно в даному напрямку. Маємо багато планів, щоб створити належні умови для організації якісного, безпечного, харчування в закладах освіти, підвищити вартість обідів та забезпечити діток різноманітною, збалансованою та корисною їжею. Для цього прийнята Програма реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Сумської області, яка передбачає ряд ключових напрямків. У лютому було також проведено потужний форум за участю голів громад, районів, керівників освітніх закладів – всіх, хто дотичний до організації харчування дітей. Захід дав новий поштовх до досягнення поставлених цілей», – зазначила посадовець. За словами Вікторії Гробової, Національною стратегією харчування і відповідною обласною програмою передбачено ряд ключових напрямків, за якими наразі здійснюється реалізація реформи. Перш за все, це організація здорового харчування для дітей у закладах освіти, виділення на це коштів у громадах. Наразі за новими стандартами харчуються у понад 70% закладах загальної середньої освіти – тих, що працюють за очною та змішаною формами навчання. Обов’язково задіяна початкова ланка освіти та пільгові категорії дітей. Допомагають у харчуванні і міжнародні донори. Так Сумська область стала учасником проєкту щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році, що реалізується спільно з Всесвітньою продовольчою програмою ООН. Починаючи із січня, у визначених школах здійснюється часткове фінансування донорами гарячих обідів для учнів 1-4 класів. Крім того, реформою передбачено модернізацію харчоблоків і створення нових умов для роботи кухарів. На ці заходи, зокрема, виділена субвенція з державного бюджету. Зараз здійснюється розробка проєктно-кошторисної документації, після чого заклади освіти будуть подавати свої заявки на отримання державного фінансування, повідомила директор Департаменту. Не менш важливою складовою є підвищення кваліфікації кухарів, підготовка тренерів, створення кулінарних хабів на базі закладів професійно-технічної освіти тощо. Наразі проходить підготовка тренерів – так званих «агентів змін», котрі в подальшому будуть навчати кухарів закладів загальної середньої освіти готувати за новими стандартами і технологіями. Четвертим напрямком роботи є формування навичок здорового харчування у дітей через виховні та просвітницькі заходи, навчальні предмети. Так, у програмі Нової української школи передбачено ряд тем, що допоможуть діткам навчитися культури правильного харчування. Сумська ОВА