У ЦКПХ опублікували пояснення сумської лікарки Валентина Курило стосовно проявів алергії та як відрізнити їх від застуди. Весняним полінозом страждають майже 20% всіх жителів планети.
- Поліноз характерний сезонною симптоматикою, яка рецидивує в один і той же час. Це риніт, кон’юнктивіт, кашель, можливо, набряки.
- Весняна алергія практично ніколи не супроводжується підвищенням температури тіла.
- На відміну від нежитю, викликаного вірусом або інфекцією, при полінозі виділення рясні й водянисті.
- Поліноз характерний постійним чханням, коли воно відбувається по 7-10 разів, що нетипово для звичайної застуди.
- Весняна алергія проявляється сверблячкою і почервонінням очей, алергічним кон’юнктивітом, при гострих респіраторних захворюваннях такий симптом практично не зустрічається.
- Симптоматика простудних захворювань не залежить від території та місцеперебування хворого. При полінозі досить залишити територію, де зростає дерево або чагарник, які провокують поліноз, як симптоматика зникає.
- Гострі респіраторні захворювання не піддаються швидкому усуненню симптомів антигістамінними препаратами на відміну від полінозу.
Яка профілактика полінозу?
Крім того, що потрібно по можливості уникати контакту з рослиною, що провокує алергічну реакцію, необхідно за кілька тижнів до моменту цвітіння виключити з раціону деякі види продуктів. Деякі харчові продукти містять антигени, схожі з речовинами, що викликають алергію. У список продуктів, які активізують поліноз, входять: банани та дині, кріп, селера, перець гіркий стручковий, насіння соняшнику і гарбузове, горіхи, халва, сира морква, гірчиця і майонез. А також слід уникати напоїв, що містять у складі полин — бальзами і вермути, особливо білі.