
У Шосткинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги зазначили, що розпочинається традиційний сезон збору грибів.
В Україні нараховується 2 тисячі різновиди грибів, і тільки 500 з них вважаються їстівними.
Для уникнення отруєнь слідуйте профілактичним заходам:
Не рекомендується збирати гриби в посушливу погоду. В цей час збільшується вміст токсину в грибах.
Рекомендовано готувати грибні страви в першу добу.
Зберігання готової страви не більше однієї доби в емальованому посуді.
Варити гриби не менше трьох разів, по 30 хвилин.
Суворо забороняється куштувати сирі гриби.
Збирайте тільки добре знайомі гриби.
Не збирайте надто маленькі, або старі гриби. Їх легко сплутати з отруйними.
Відайте перевагу грибам, які вирощуються штучно, під контролем фахівців.
Заборонено купувати гриби на стихійних ринках.
Не рекомендується збирати гриби біля підприємств, трас, забруднених територій.
За найменших сумнівів в якості страв відмовтесь, від споживання.
Заборонено вживати гриби :
Дітям до 12 років;
Літнім людям;
Вагідним жінкам;
Жінкам, які годують груддю.
Симптоми отруєння грибами:
-різкий біль в животі;
-нудота, блювання;
-діарея;
-зниження пульсу;
-запаморочення;
-підвищення температури тіла;
-задуха;
-марення;
-відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
-поява галюцинацій.
При перших ознаках, не гайте часу терміново викликайте «103», наголосили фахівці.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.
Джерело