Жителям Шосткинщини нагадали про небезпеку отруєння грибами

У Шосткинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги зазначили, що розпочинається традиційний сезон збору  грибів.

В Україні нараховується 2 тисячі різновиди грибів, і тільки 500 з них вважаються їстівними.

Для уникнення отруєнь слідуйте профілактичним заходам:

  • Не рекомендується збирати гриби в посушливу погоду. В цей час збільшується вміст токсину в грибах.
  • Рекомендовано готувати грибні страви в першу добу.
  • Зберігання готової страви не більше однієї доби в емальованому посуді.
  • Варити гриби не менше трьох разів, по 30 хвилин.
  • Суворо забороняється куштувати сирі гриби.
  • Збирайте тільки добре знайомі гриби.
  • Не збирайте надто маленькі, або старі гриби. Їх легко сплутати з отруйними.
  • Відайте перевагу грибам, які вирощуються штучно, під контролем фахівців.
  • Заборонено купувати гриби на стихійних ринках.
  • Не рекомендується збирати гриби біля підприємств, трас, забруднених територій.
  • За найменших сумнівів в якості страв відмовтесь, від споживання.
  • Заборонено вживати гриби :

  • Дітям до 12 років;
  • Літнім людям;
  • Вагідним жінкам;
  • Жінкам, які годують груддю.
  • Симптоми отруєння грибами:

    -різкий біль в животі;

    -нудота, блювання;

    -діарея;

    -зниження пульсу;

    -запаморочення;

    -підвищення температури тіла;

    -задуха;

    -марення;

    -відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

    -поява галюцинацій.

    При перших ознаках, не гайте часу терміново викликайте «103», наголосили фахівці.

    Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

    Джерело

    Новости Сумы