На Глухівщині зареєстровано ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ з 2 постраждалими дорослими особами. Як виявилось, постраждалі на власному подвір’ї назбирали несправжні дощовики, які відносяться до неїстівних отруйних грибів. Крім того, технологія приготування страв із грибів також потребує особливого підходу, а в даному випадку гриби були тільки смажені. Завдяки зусиллям медиків Глухівської лікарні найгіршого змогли уникнути і стан хворих поліпшується. Але, жарти з грибами можуть мати фатальні наслідки! Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише з власного гіркого досвіду.
В нашій місцевості отруєння грибами пов’язане в першу чергу із вживанням свинушок, або піддубників, сироїжок, «не справжніх опеньок”, блідої поганки. Причина отруєнь грибами це – необережне, безпечне, зневажливе ставлення до збору грибів, не додержання технології приготування грибів. Симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. ЩОБ ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ ГРИБАМИ ДОТРИМУЙТЕСЬ ВИМОГ: 1. Не треба збирати гриби: — якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здавалися; — поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; — невідомі гриби; — з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; — пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них. 2.Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. 3.Не куштуйте сирі гриби на смак. 4. Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні — викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом — викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. 5. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. 6. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. 7. Дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин. У всіх випадках отруєння грибами треба НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЬ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ! До приходу медичного працівника необхідно промити шлунок, щоб вивести залишки їжі з організму. Треба запам’ятати, чим раніше буде проведено спеціальне лікування, тим кращі будуть результати цього лікування. ВАМ ВИРІШУВАТИ — СПОЖИВАТИ ГРИБИ ЧИ НІ, АЛЕ ВІД ЦЬОГО РІШЕННЯ ЗАЛЕЖИТЬ ВАШЕ ЖИТТЯ ТА ЖИТТЯ БЛИЗЬКИХ ОСІБ! Глухівське відділення ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ»