На Сумщині – спалах пташиного грипу!

У Сумській області зафіксовано спалах грипу птиці, інформують у Шосткинській міській раді.

Шосткинське районне управління ГУ ДПСС в Сумській області повідомляє, що згідно звіту від 30.12.2023 року №003921 п.м./23 Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області виявлено РНК-вірус пташиного грипу (тип А) в підсобних господарствах жителів села Штанівка, Сумського району, Сумської області.

Довідкова інформація:

Грип птиці — висококонтагіозна хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення.

Збудник хвороби – РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте, серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель.

Шляхи передачі та розповсюдження:

Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.

Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем.

Зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями.

Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.

Мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі, вони є резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.

Клінічні ознаки:

Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.

У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.

У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.

Алгоритм дій власників птиці при виявлені ознак захворювання: при ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити Шосткинське районне управління ГУДержпродспоживслужби в Сумській області (т.0987259251)або лікаря ветеринарної медицини Шосткинської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Для профілактики інфекційних захворювань птиці необхідно:– здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки за наявності ветеринарних супровідних документів;- з метою проведення необхідних профілактичних заходів, інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці;- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;- дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці поза межами дворової території);- утримувати птахів різних видів окремо;- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, особливо водоплавною, і синантропними птахами;- не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;- проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;- забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території утримання птиці;- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках);- для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.

Як не заразитися пташиним грипом?

1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.

2. Не слід без потреби доторкатися до птиці – не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.

3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.

4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту – використання захисних масок. Також ефективним є застосування оксолінової мазі, ремантадину, інших противірусних препаратів, вітаміну С, імуностимуляторів.

5. Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85 С° – за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.

6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді – їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.

7. Зробіть щеплення від звичайного грипу.

Джерело

Новости Сумы