З початку 2025 року в Сумській області зареєстрований третій випадок отруєння грибами.
Про це повідомили фахівці Сумського обласного центру КПХ.
Госпіталізована 64 річна жителька м. Охтирка. Жінка збирала гриби в лісі поблизу міста. З її слів, це були підберезники, які вона без попередньої термічної обробки вимочувала протягом 2 діб у воді, потім приправила сіллю та спеціями і зберігала у холодильнику 7 діб.
Тільки 15 липня вона спробувала страву. Цього ж дня з’явились перші симптоми характерні для отруєння – нудота, багаторазове блювання, діарея, слабкість, головокружіння. Симптоми наростали, постраждала звернулась до відділення (екстреної) невідкладної медичної допомоги КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ». Була госпіталізована, лікування проходить у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії.
Встановлений діагноз гостре отруєння грибами, інтоксикація. При госпіталізації стан хворої оцінювався як важкий.
Причиною отруєння були не підберезники, зазначають фахівці. Останні класифікуються як їстівні, трубчасті гриби. Ймовірно, що до кошика потрапили отруйні гриби, які і викликали тяжке отруєння. Можливо умовно-їстівні гриби, при готуванні яких необхідно знати та чітко дотримуватися технології їх приготування.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.