Постраждала жителька Тростянецької громади. 70 річна жінка разом зі своїм чоловіком назбирали шампіньйонів у своєму садку. З їх слів, робили це щорічно. Гриби вживали смаженими, після чого жінка опинилася в реанімаційному відділенні. Завдяки своєчасному зверненню та лікуванню стан потерпілої на даний час задовільний, лікування продовжується. Чоловік за медичною допомогою з приводу поганого самопочуття не звертався.
Про це повідомила Валентина Курило – лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Щоб запобігти отруєнню грибами, дотримуйтесь таких вимог:
1. Не треба збирати гриби:
🔹якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
🔹поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
🔹невідомі гриби;
🔹з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
🔹пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них.
2. Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
3. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
4. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
5. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
У всіх випадках отруєння грибами треба НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЬ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ!
Вживаючи грибами, важливо бути обережним і свідомим. Дотримуючись зазначених рекомендацій, ви можете зменшити ризик отруєнь і насолоджуватися збором грибів без небезпеки для свого здоров’я.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.