Олів’є, шуба й мімоза: скільки коштує новорічний стіл у Сумах

Новорічні свята у нас асоціюються з вишуканим столом, який манить не тільки красою, але й смаком. Однак, разом із радістю виникає і питання вартості цього задоволення. Скільки ж буде коштувати звичний для нас з вами новорічний стіл у сьогодення?

Журналісти MistoSumy.com провели невеличке дослідження та прорахували скільки ж буде коштувати традиційний набір страв на новорічному столі. До його переліку входить: олів’є, мімоза, оселедець під шубою, картопля у будь-якому вигляді, запечена курка, нарізка ковбаси та сиру, бутерброди зі шпротами, вінегрет. На «солодкий» стіл частіше за всього ми з вами купуємо якийсь торт або рулет та фрукти. А от напої кожен обирає для себе сам.

Ціни ми беремо з торгової мережі магазинів, де можна знайти будь-що – «АТБ». Магазин вважається одним з найпопулярніших у Сумах. Для більш якісних та інформативних звітів, ми використовували додаток «АТБ», щоб наглядно показати вам ціну та виробника.
 

Олів’є

Це невід’ємний символ новорічного столу. Салат має французькі корні, бо був винайдений французьким кухарем Люсьєном Олів’є. Однак радянські кухарі адаптували цей заморський рецепт, введенням вареної ковбаси, що дало поштовх до появи варіанту олів’є, який швидко здобув популярність.

Традиційний вигляд салату «Олів’є»

Для олів’є на 8 порцій (1,5 кг) нам з вами потрібно:

  • Картопля (350 гр – 4 середніх картоплини) – 6,84 грн
  • Морква (200 гр – 2 моркви) – 3,96 грн
  • Солоні огірки «Розумний вибір», якщо немає засолених домашніх (350гр) – 64,80 грн
  • Варена ковбаса «Добров Лікарська» (300гр) – 95,75 грн
  • Яйця С0 «Квочка Домашнє» (6 шт) – 38,34 грн  
  • Цибуля (1 шт) – 1,49 грн
  • Горошок консервований «Своя лінія» (1 банка) – 28,90 грн
  • Мікс зелені – 41,80 грн
  • Майонез «Оліс Салатний» – 27,70 грн

Сума традиційного салату олів’є – 309,58 грн
 

Оселедець під шубою

Цей відомий святковий салат належить до класики української кухні. Основні компоненти класичного рецепту включають в себе легкосолений оселедець, варені овочі та яйця. Салат має багатошарову структуру, при цьому кожен шар покривається майонезом. Він часто прикрашає святковий стіл і особливо популярний під час новорічних свят.

Традиційний вигляд салату «Оселедець під шубою»

Для шуби класичного розміру на 6 порцій (1 кг) нам з вами потрібно:

  • Філе оселедця (500гр) – 138,80 грн 
  • Картопля (300гр – 3 середніх картоплини) – 5,13 грн
  • Цибуля (200гр – 2 середніх) – 2,98 грн
  • Морква (200гр – 2 шт) – 3,96 грн  
  • Яйця (4 шт) – 25,56 грн
  • Майонез «Щедро» (300гр) – 29,20 грн
  • Буряк (300гр – приблизно 2 середніх буряка) –  4,36 грн

Обійшовся нам оселедець під шубою на – 209,99 грн
 

Нарізка ковбаси та сиру

Нарізка стала невід’ємною частиною сумського столу на будь-яке свято. Це вже як традиція. Вона буває різна, але ми з вами оберемо ту, що взяла свій початок давним-давно. Візьмемо не найдорожчий сир та ненайдорожчу ковбасу, щоб порівняти, скільки ж це буде коштувати. Обираємо за середньою ціною.

Традиційний вигляд нарізки на стіл

Для 2 невеликих тарілок нам знадобиться:

  • Сир (160гр) –  75,60 грн
  • Ковбаса «Добров Сервелат» (280гр) – 103,90 грн
  • Зелень (кріп) – 30,90 грн  

Обійшлося нам це в 210,40 грн
 

Вінегрет

Один з улюблених салатів у багатьох родин — це страва, яка готується з варених овочів та маринадів. Невід’ємними складовими цього салату є картопля, буряк і морква, які після варіння набувають ніжності, а солоний огірок або квашена капуста додають контрасту в смаку. Зазвичай салат заправляють сумішшю оцту та рослинної олії, а інколи до його складу також можуть додавати оселедець, квасолю або консервований горошок, роблячи смак більш різноманітним.

Традиційний вигляд салату «Вінегрет»

Для його приготування нам потрібно буде (1кг на 6 порцій):

  • Буряк (200гр – 2 середніх буряка) – 4,36 грн
  • Морква (200 гр – 2 шт) – 3,96 грн 
  • Картопля (300гр – 3 середніх картоплини) – 5,13 грн
  • Солоні огірки «Розумний вибір», якщо немає засолених домашніх (350гр) – 64,80 грн
  • Капуста квашена (100гр) – 38,90 грн

Усього нам вінегрет обійшовся у 117,15 грн
 

Мімоза

Салат «Мімоза» став популярною стравою в українському святковому меню. Варіації цього салату можна приготувати з консервами або із відсутністю таких інгредієнтів. Існує велика кількість різноманітних рецептів, а ми вже обираємо саме той, що нам запав до душі найбільше. Ми ж зараз з вами зберемо набір для класичної мімози.

Традиційний вигляд салату «Мімоза»

Для приготування салату на 6 порцій (1 кг) нам потрібно:

  • Цибуля (150гр – 1 середнього розміру) – 1,49 грн
  • Картопля (450гр – 6 середніх картоплин) – 10,26 грн
  • Морква (200гр – 2 шт) – 3,96 грн 
  • Яйця С0 «Квочка Домашнє» (6 шт) – 38,34 грн 
  • Майонез «Щедро Провансаль» (400гр) – 30,50 грн
  • Твердий сир «Звенигора Добродар» (230гр) – 123,90 грн
  • Банка сардин в олії «Своя лінія» (240гр) – 53,90 грн
  • Мікс зелені (75гр) – 41,80 грн

На цей салат у нас пішло – 304,15 грн
 

Бутерброди зі шпротами та огірком

Бутерброди ще з давніх часів використовуються, як головна закуска до новорічного столу. До їх складу не входить нічого дивовижного та наддорогого, тому ця страва буде кожному по кишені.

Традиційний вигляд бутербродів зі шпротами

Що нам потрібно:

  • Банка шпротів у маслі «Riga Gold» (160гр) – 68,40 грн
  • Вершкове масло «Ферма» (180гр) – 48,80 грн
  • Огірки (нехай 2 невеличкі огірка потрібно, десь 200гр) – 27,70 грн
  • Французький багет (240гр) – 30,80 грн

Кількість бутербродів варіюється від кількості шпротів на 1 бутерброд. Тут кожен визначає сам для себе. Для прорахунку, зауважте, скільки шпротів у консерві, яку купляєте.

На закуску ми витратили – 175,70 грн
 

Запечена курка

Запечене курча часто подається з різноманітними гарнірами, овочами або соусами, що робить її популярною стравою на столах під час святкових подій та в повсякденному харчуванні. Для цього м’ясо може бути приправлене різноманітними спеціями, травами, часником або цибулею. Такий спосіб приготування дозволяє зберегти соковитість та ніжність м’яса, а також підкреслити його природний смак.

Традиційний вигляд запеченої курки

Що нам потрібно для 1 кг м’яса:

  • Тушка курчати – 94,99 грн
  • Вершкове масло «Ферма» (180гр) – 48,80 грн
  • Лимон (1 шт) – 7,49 грн
  • Часник (1 шт) – 2,20 грн

На продукти для запеченого курча ми витратили 153,48 грн
 

«Солодкий» стіл

Фрукти обираємо ті, які ще наші діди та баби любили викладати на стіл, ніяких екзотичних не було у той час, а тільки наше.

Традиційний вигляд фруктів на святковому столі

  • Мандарини (1кг) – 59,95 грн
  • Яблука (1кг) – 20,89 грн
  • Банани (1кг) – 64,85 грн
  • Виноград (500гр) – 43,47 грн

За фрукти віддамо 189,16 грн

І звичайно ж, куди ми у новорічну ніч без солоденького? На десерт ми обрали торт – «Рафаель» від Вацак. За 500гр ви віддасте 148,60 грн.

***

Отже, якщо порахувати, у скільки ж нам обійшовся увесь святковий стіл, ми віддамо – 1 818,21 гривень. І не багато, і не мало, особливо, якщо потім доїдати це ще тиждень.

Підготувала Біловол Наталія, MistoSumy.com

Джерело

Новости Сумы