Смак Сумщини: як фудблогерка готує страви із власної городини

Анастасія — фудблогерка з села Яснопільщина, що на Сумщині, яка перетворила любов до домашніх продуктів на своє покликання. Усе, що з’являється на її столі, вирощено власноруч на городі, площею 30 соток. Від дерунів за сімейним рецептом до сезонних запіканок з овочами – її страви стали уособленням простоти, здоров’я та традицій своєї родини. Жінка надихає своїми ідеями та доводить, що їжа зі своєї городини– найкраще, що можна запропонувати до столу.

 — Розкажіть про себе. Чим займаєтесь по життю?

 — Я зараз в декреті. Тому займаюсь лише своїм фудблогом. На жаль, через дитину соцмережами займаюсь лише 30 % свого життя. Всі  страви, які є у фудблозі з домашніх продуктів.

 — Що спонукало створити свій город?

 — Я народилась у селі Яснопільщина(Роменський район) і проживаю тут надалі, тому всі звикли мати домашні продукти. У селі немає свого городу лише у ледачих.

 — Які культури вирощуєте зазвичай?

 — Оскільки у нас майже немає домашнього господарства, то на городі ми вирощуємо повністю все, що їмо самі. Таким чином, є всі продукти для фудблогу: картопля, морква, буряки, різна зелень, цибуля, часник, помідори, солодкий перець та дуже багато всього іншого. Також у мене є окрема частина городу з молодими деревами та плодовими кущами: смородина, порічки, йошта, малина, полуниця та дерева: яблука, груші, персики та трішки винограду.

Про кулінарію

 — Яку страву зі своєї городини Ви готуєте найчастіше?

 — Усі страви, де є овочі та фрукти, які можна виростити, я роблю із домашніх продуктів. Тому що ми цим займаємось і майже нічого не купуємо в магазинах. Купуємо лише в тому випадку, якщо був неврожай. Найчастіше звісно готую картоплю, тому що моя родина полюбляє її будь – якому вигляді.

 — Чи є у Вас рецепт, який передається з покоління в покоління?

 — Так, деруни. Раніше їх готував лише мій тато за своїм рецептом. У нього виходило досить смачно та нестандартно. З часом почала готувати і я. Секрет цього рецепту в тому, що ми не використовуємо борошна. Таким чином, вони набагато смачніші. 

Про екологію та здоров’я

 —  Чи експериментуєте Ви зі стравами? Можливо, придумали власний рецепт?

 — Зі стравами експериментую та готую запіканки з картоплі. Не думаю, що це мій особистий рецепт. Так готують багато господинь, на мою думку. Це може бути картопля запечена з грибами, перцем або капустою. Я не скажу, що це якийсь певний рецепт. Одного разу зробила з грибами, іншого – поклала більше моркви. 

 — Чи використовуєте Ви органічні методи вирощування?

 — На жаль, ні. Через те, що ми вирощуємо багато продуктів, це дуже великий обсяг роботи. Ми можемо використовувати хімікати, але досить малу кількість, щоб продукти були більш якісні. Задля зменшення кількості хімікатів я підлаштовуюсь до погодних умов, щоб не робити це знову після дощу. Також не обробляємо перед збором продуктів, щоб хімікати не залишались на продуктах.

 — Як, на Вашу думку, страви зі своєї городини впливають на здоров’я?

 — Я вважаю, що такі продукти набагато кращі, ніж ті, що в магазині. Тому що ми вирощуємо їх самі, не використовуємо підживлення для продуктів, тому це набагато корисніше. 

 — Щоб Ви порадили тим, хто хоче перейти на домашні продукти?

 — Хочу сказати, що мати свої продукти – це класно. Тому, що ти можеш зранку піти на городину та зірвати зелень і впевнений в тому, що вона свіжа. Головне почати вирощувати та не зупинятись на сапуванні. Головне – зусилля. А з часом займатись своїми продуктами буде подобатись все більше.

 — Чи залежить Ваш раціон від сезону? Які страви готуєте взимку та влітку?

 — Звичайно, що так. Тому що для кожних овочів та фруктів свій сезон дозрівання. Наприклад, якщо почався сезон огірків, то їх у нашому раціоні буде набагато більше, аніж не в сезон. А взимку звісно, що їмо консервовані огірки. Якщо говорити про страви, то це можна сказати про молоду картопельку. Як тільки почався сезон, то майже кожного дня ми готуємо її. Взимку їмо більше консервації із продуктами з городу: огірки, помідори, варення та компоти. Готуємо шубу та олів’є із домашніми овочами. Для зимового олів’є закриваю горошок власноруч.

«Я роблю те, що люблю»

 — Що найбільше Вас надихає у процесі створення страв?

 — Особливого натхнення мені не потрібно, бо я люблю готувати. Є люди, які готують, тому що потрібно, а я відношу себе до тих, кому це подобається. Я роблю те, що люблю.

 — Як Ваша сім’я чи друзі реагують на страви з домашніх продуктів?

 — Через те, що ми живемо в селі, страви із домашніх страв – це буденність. Майже у кожного селянина є свої домашні продукти, то ж цьому не надається особливий акцент.

 — Чи виникають труднощі у догляді за городом або під час приготування? Як їх долаєте?

 — Так, звичайно. При домашньому вирощуванні потрібні певні погодні умови. Наприклад, у цьому році було дуже мало дощів, тому був неврожай. Ми, звичайно, можемо полити, але всю городину це не реально без дощу. Також проблемою є шкідники з якими потрібно боротись. У цій ситуації набагато легше, тому що є багато різних гербіцидів, які допомагають знищувати як шкідників, так і бур’яни. Звичайно, потрібно ще вчасно доглядати за городиною: полоти, щоб бур’ян не забив рослинки. Якщо взяти на прикладі персик, то його потрібно вчасно обробляти. Повинна бути одна обробка з пелюстками, інша – з опалими пелюстками. Гарний врожай залежить від часу обробки.

На майбутнє

 — Чи плануєте розширювати свій город або додавати нові культури?

 — Розширювати не планую, тому що територія мого городу 30 соток – більше ніж достатньо. А щодо нових культур, то ми кожного року щось змінюємо та додаємо нове. Садимо дерева яблук та груш різних сортів, полуниці досаджуємо інших сортів, щоб спробувати більш солодку, а також смородину.

 — Яку пораду ви б дали тим, хто лише починає вирощувати свої продукти?

 — Вирощувати різні види продуктів. Наприклад, я завжди купую насіння для різної зелені навіть, якщо раніше про неї не чула. Не все завжди сходить та підходить, але важливо пробувати та вчитись на цьому.

Анастасія Демченко Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: Telegram Viber Facebook Instagram

Джерело

Новости Сумы