«У печі, на сковороді та на капустяних сушених листках»: як готують перепічки на Конотопщині

У печі, на сковороді та на капустяних сушених листках – так пригадує про приготування перепічок мешканка Попівської громади Любов Крига. Каже, цю страву смачно готувала бабуся її чоловіка. Чому люди пекли чорні та білі перепічки і яку начинку обирали – жінка розказала Суспільному.

“Це називається перепічки. Бабуся їх часто пекла того, шо у дитинстві діти любили”, – так пригадує про страву Любов Крига.

Каже, смачно готувала перепічки бабуся її чоловіка 1902 року народження. Вона жила у Соснівці.

“Перепічки пеклися у печі, на сковороді, або на капустяних листках сушених. Або такі лопати спеціальні були. Поки на хліб піч нагріється, то для перепічок її так дуже нагрівати не треба було. Пекли перепічки в залежності від того, який достаток у сім'ї. У кого трошки багатшенько було, пекли з білої муки, бо пекли білий хліб. А в кого біднішенько – пекли і чорненькі перепічки”, – пояснює жінка.

Перепічки. Фото: Вікторія Гладченко/фотообробка: Андрій Юрченя

Начинку можна обирати різну, додає пані Любов.

“Вони були дуже смачні, бо пеклися із капустою, із картоплею, з горохом, із м'ясом. У кого яка начинка була. І вистигала вона швиденько. Бабуся пече, а діти зразу хапають гарячі і їдять”, – каже мешканка.

Перепічки – страва побутова і притаманна Конотопщині, говорить жінка. Яку начинку додає сама, пані Любов пояснює:

“Картопля-товканка в нас казали. У нас не казали пюре. Це картопелька зварена, товчена, зажарочка туди, і фарш на сковорідці піджарить, і мішається. Я готую їх на сухій сковороді, трошечки так олійкою чуть-чуточку, і під кришкою”

Любов Крига. Фото: Вікторія Гладченко/фотообробка: Андрій Юрченя

Рецепт перепічок

До 0,5 літри теплої води додати стакан олії, одну чайну ложку солі, 2-3 чайні ложки цукру, дріжджі 50-70 грам. Далі замісити еластичне тісто.Поки підходить тісто підготувати начинку: закрити картоплю з якої приготувати пюре з маслом, додати фарш, перемішати. На пательні підсмажити цибулю до золотистого кольору. В начинку рівнозначно взяти фаршу і пюре.Тісто підходить приблизно хвилин 20-30. З нього зробити овальні заготовки в які покласти начинку, випікати на сухій пательні під кришкою, почергово перевертаючи. Готові перепічки викласти у миску і перемазати маслом.

Любов Крига. Фото: Вікторія Гладченко/фотообробка: Андрій Юрченя

Які ще страви притаманні Конотопщині, жінка каже:

“Вергуни робили дуже часто. Юшку з галушками в нас робили. Ще називалася страва пудря. Я не знаю, хто каже і не так, але у нас це були млинці на яйцях замішені, борошно і крохмаль. Готували млинці теж на сухій сковорідці, тоді їх кришили, складали у казанок, масло туди додавали, підливали трошечки водичкою й у піч. Вони набухали, такі пишні були”, – говорить мешканка.

Пані Любов пригадує, у печі готували і паски на Великдень.

“Така каструля на чотири літри молока. І повну піч пасок напечем. Зав'язувала голову платком і я лазила прям отуди в піч, накривала їх зверху газетами мокрими, щоб вони не погоріли. А свекор такий був у нас строгий дядько. Вийде під двір, питають: “Шо там твої роблять ? – Та-а, мої дрьопанки кльоцають шось”. А тоді паски як удадуться, він ходе хвастає: “А в нас паскі добрі получилися”. У того сіли, у того пригоріли”, – згадує Любов Крига.

Джерело

Новости Сумы