У Сумах пройшов регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування: рівні відповідальності»

Захід став стратегічним майданчиком для напрацювання подальших кроків для ефективної реалізації ініціативи першої леді щодо системних змін та покращення системи харчування дітей у навчальних закладах, повідомляють в ОВА.

Як зазначила у відеозверненні до учасників форуму Олена ЗЕЛЕНСЬКА, корисна їжа це складова частина безпеки дітей, тому дана реформа – про піклування та про формування здорових харчових звичок.

Присутній на форумі в онлайн-режимі заступник Міністра освіти і науки України Андрій СТАШКІВ підкреслив, що фінансова допомога держави буде направлена на покращення матеріально-технічної бази закладів освіти для реалізації реформи шкільного харчування. Одним із стратегічних напрямків є модернізація кухонь. На 2024 рік в державному бюджеті закладено 1,5 мільярда гривень цільової субвенції для територіальних громад на умовах співфінансування саме на оновлення кухонь та їдалень у закладах освіти.

За словами начальника обласної військової адміністрації Володимира АРТЮХА, попри непрості безпекові виклики, реформа шкільного харчування на Сумщині реалізується ефективно. Поки наші захисники роблять все можливе, щоб захистити землю від ворога, керівництво держави та регіональна влада піклуються про майбутнє країни – дітей. І громади нашої області мають теж працювати в цьому напрямку, в тому числі й виділяти кошти з місцевих бюджетів для забезпечення здорового харчування в закладах освіти.

«Наше завдання – не лише забезпечити дітей здоровою їжею, а й виховувати звичку правильно харчуватись. Ми з вами створили обласну програму здорового харчування, і я звертався до керівництва громад, щоб її підтримали і наповнили фінансовим ресурсом. Дякую всім, хто долучився – як результат маємо громади, які виділяють на разове харчування однієї дитини 66 грн. Проте, на жаль, є випадки, де вартість становить лише 25 грн. Закликаю такі громади переглянути своє відношення і активно впроваджувати сучасні підходи до здорового харчування», – зауважив очільник Сумщини.

Керівник Проєктного офісу реформи системи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування Орест СТЕПАНЯК наголосив, що Стратегія реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року базується на 4 цілях: посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізація інфраструктури закладів освіти, розвиток кадрового потенціалу та комунікація і формування культури здорового харчування.

Тож у рамках роботи форуму експерти разом з учасниками розглянули особливості нормативної бази, яка регулює впровадження реформи, технологічні моделі організації харчування, фінансову спроможність громад для реалізації реформи, запровадження безкоштовного харчування для учнів пільгових категорій та 1-4 класів, особливості проведення закупівель продуктів і послуг.

Присутні також отримали корисну інформацію щодо розробки якісних технологічних рішень для модернізації харчоблоків, спрямування коштів держбюджету на придбання обладнання і модернізацію їдалень, харчоблоків закладів освіти, можливості залучення фінансових ресурсів міжнародних донорів, концепції кулінарного ХАБу та формування кадрового потенціалу для подальшого впровадження реформи.

У рамках форуму заклади професійної освіти області продемонстрували на виставці-дегустації зразки страв, які наразі представлені у меню здорового харчування навчальних закладів. Дані установи розглядаються також, як основа для кулінарних хабів, де здійснюється навчання майбутніх кухарів закладів освіти та підвищення кваліфікації фахівців, які зараз працюють у школах та садочках.

Джерело

Новости Сумы