В одному з сіл Сумського району працює племінне господарство, де розводять корів української чорно-рябої та бурої молочної породи. Загалом на фермі утримують понад три сотні поголів'я ВРХВелика рогата худоба, з яких 280 — дійне стадо.
Людмила Миренко понад 35 років працює у племінному господарстві.
Людмила Миренко. Суспільне Суми
"Перед тим, як поступає молоко сюди, наші оператори підмивають корів, підключають апарати. Доїться молоко і проходить по молокопроводу. Тут воно фільтрується, потім воно знову з холодильника фільтрується і поступає в машину, яка приїхала. Ми за день отримуємо три тони 500 молока, потім ми його продаємо", — розповіла Людмила Миренко.
Система фільтрування молока. Суспільне Суми
Корови племінного господарства на Сумщині. Суспільне Суми
Під опікою зоотехнічки Людмили Лисянської понад 300 корів. За її словами, для здоров’я рогатих та гарної лактації вони розробили корисний раціон.
Людмила Лисянська. Суспільне Суми
"На день на одну тварину, залежно від вікової групи, в середньому йде 25 кілограмів силосу, 5 кілограмів концентратів і 1,5 кг мінеральних кормів. Годівля в зимовий період відбувається шляхом силосу, концентрованих кормів. Також ще ми купуємо добавки мінеральні та білкові для того, щоб раціон був збалансований. Щоб отримати ту продуктивність, яка закладена у цих тваринах. Доїння відбувається до молокопроводу доїльними апаратами. Не в бачки, а в молокопровід", — розповіла Людмила Лисянська.
Корови племінного господарства на Сумщині. Суспільне Суми
Усі телички лишаються на фермі для відновлення поголів'я та його збільшення, а згодом із телят виростають молочні корови. Завідувач ферми Іван Бурмака розповів нам як відбувається процес відгодовування телят.
Іван Бурмака. Суспільне Суми"В пологовому відділенні коровки розстелюються, а потім маленьких телят ми переводимо в інше місце. Там їх випоюють 2 дні молозивом, потім по 3 літри зранку і 3 літри ввечері дають молоко. Утримуються вони на 3-4 день, по 2 відра, в 1 відро молоко випоюють, а у 2 наливаємо води. На 4-5 день даємо комбікорм дитячий ми називаємо. У відра по 0,5 кг починаємо потроху, вони привчаються і це їхня підгодівля. Потім вони тут 2 місяці, а потім ми їх переводимо у приміщення для телят поки їм не стане 6 місяців".
Телята племінного господарства на Сумщині. Суспільне Суми
На цій фермі 57 новонароджених телят. За ними доглядає Світлана Никонець. Телятам часто потрібна допомога у першому годуванні. А нині на них – сезон, тож роботи їй вистачає.
Світлана Никонець. Суспільне Суми
"Приходжу, вичищаю, підстилю, напуваю. Роздаємо силос, дерть і сіно. Це до обіду, а після обіду напуваю молоком, водичкою і так само, сіно, солома", — сказала Світлана Никонець.
Телята племінного господарства на Сумщині. Суспільне Суми
За словами керівника дослідного господарства Інституту сільського господарства Віктора Пахненка, у господарстві вирощують українську чорно-рябу та українську буру породу.
Віктор Пахненко. Суспільне Суми"280 дійного стада, 87 в запуску, 197 ті, які дають молоко і продуктивність 15 літрів на корову, це розподіляється і на тих, які не дояться. А в літній період у нас продуктивність до 30 літрів. Продуктивність бажає бути кращою, але ж такі технологічні процеси, що багато корів запускаються зараз, через день дояться, а потім зменшується".
Корови племінного господарства на Сумщині. Суспільне Суми
Робота господарства нині стабільна, тож збільшувати чи зменшувати кількість худоби поки не планують.